Francúzsko, Rakúsko a Taliansko sú za udelenie kandidátskeho štatútu Srbsku

23.02.2012 Celý región

Belehrad 23. februára (TASR) - Ministri zahraničných vecí Francúzska, Rakúska a Talianska, Alain Juppé, Michael Spindelegger a Giulio Terzi di Sant\'Agata sa spoločným listom obrátili na šéfku zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovú, aby podporili udelenie štatútu kandidátskej krajiny únie Srbsku.

Ministri podľa listu, o ktorom informovala rakúska tlačová agentúra APA, očakávajú, že toto rozhodnutie povzbudí Srbsko v úsilí o normalizáciu vzťahov s Kosovom. Požadujú, aby sa dodržal decembrový prísľub Belehradu, čo by bolo aj ocenením silnejúceho úsilia krajiny o dosiahnutie tohto cieľa.

Signatári listu zdôrazňujú, že srbská vláda predložila veľmi konštruktívne návrhy na začlenenie sa Kosova do regionálnej spolupráce a pomohla s naplnením mandátov misie EÚ Eulex i medzinárodných síl KFOR.

Spoluúčasť šéfa francúzskej diplomacie na tejto výzve vnímajú znalci problematiky aj ako signál do Nemecka, odkiaľ prichádzali v ostatnom čase najväčšie výhrady voči udeleniu kandidátskeho štatútu Srbsku.

Šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle, ktorý ešte v pondelok v Belehrade vyhlásil, že najskôr sú potrebné pokroky v srbsko-kosovskom dialógu v Bruseli, pricestoval dnes večer podľa informácií agentúry DPA opäť do srbskej metropoly. S prezidentom Borisom Tadičom by tam podľa rovnakého zdroja mal hľadať východiská, ktoré by pomohli dostať zo slepej uličky srbsko-kosovský dialóg.
 

Vyberte región